Hard disk-uri vs SSD-uri: cum se schimbă industria calculatoarelor, care e varianta mai bună

de: Andrei Tilimpea
14 12. 2022

Unitățile mecanice nu mai sunt cea mai bună alegere pentru a rula sisteme de operare și aplicații, dar aceste dispozitive au o mulțime de avantaje în sine și încă se îmbunătățesc cu noile descoperiri tehnologice.

În ciuda tehnologiei informatice și a altor sectoare ale industriei tehnologice care se dezvoltă exponențial mai rapid, hard disk-urile magnetice (HDD) sunt încă tehnologia de alegere pentru stocarea datelor de computer și server.

Cu toate acestea, popularitatea HDD-urilor poate începe să scadă pe măsură ce alte opțiuni de stocare precum SSD-urile devin mai proeminente. Acest lucru ridică întrebarea: vor deveni învechite hard disk-urile?

Ce este un hard disk?

Un hard disk, cunoscut și sub numele de hard disk sau hard disk, este un tip de unitate externă care stochează toate formatele de conținut digital, cum ar fi fișiere de date precum muzică, videoclipuri și documente, precum și sisteme de operare și aplicații web în computerul tau. Celelalte componente ale computerului funcționează pentru a vă afișa fișierele și aplicațiile pe care le-ați stocat pe hard disk.

Toate fișierele stocate pe un hard disk sunt măsurate după dimensiunea fișierului. Fișierele precum documentele (txt) au dimensiuni mai mici decât imaginile și muzica, în timp ce videoclipurile sunt de obicei fișierele de cea mai mare dimensiune. Fișierele sunt măsurate în kilobytes, megabytes, gigabytes și terabytes.

Vor fi înlocuite hard disk-urile cu tehnologia viitoare?

Da. Pe măsură ce piața de stocare se schimbă, este foarte probabil ca hard disk-urile să fie înlocuite cu tehnologii viitoare. Potrivit cercetării companiei online Backblaze, utilizarea hard disk-urilor ar putea înceta în curând. Unitățile cu stare solidă (SSD) înlocuiesc deja hard disk-urile ca sursă principală de stocare pentru computere. Hard disk-urile sunt încă relevante pentru stocarea comercială, totuși, acest lucru se datorează în mare parte costului ridicat al SSD-urilor.

Faptul că unitățile SSD sunt mai fiabile decât hard disk-urile pentru utilizare pe termen lung a făcut ideea de a trece la SSD-uri mai atractivă, în ciuda raportului cost-capacitate de stocare mult mai mare. Acesta este ceva foarte important de luat în considerare atunci când vă construiți propriul computer sau propriul server.

Viteză mai mică

Viteza unui hard disk depinde de rotațiile pe minut (RPM). Acest lucru poate varia în funcție de diferitele variante de hard disk. Un hard disk tradițional va funcționa, totuși, mai lent în comparație cu memoria flash, datorită naturii sale mecanice și faptului că datele din HDD sunt fragmentate. Acest lucru înseamnă că computerele cu hard disk-uri vor porni mai lent și vor dura mai mult timp transferul fișierelor.

Consumul de energie

HDD-urile se bazează pe rotația discurilor platourilor, precum și pe mișcarea unui cap de citire/scriere pentru a scrie date. Pentru ca toate aceste piese mecanice să funcționeze optim, se consumă o putere substanțială, motiv pentru care mulți producători înclină spre SSD-uri atunci când construiesc computere cu o capacitate limitată a bateriei.

Zgomot

Rotirea constantă a discurilor platourilor și mișcarea capetelor de citire/scriere determină ca hard disk-urile să producă un zgomot care distrage atenția și să producă vibrații. Zgomotul devine mai proeminent atunci când hard disk-urile efectuează operațiuni grele, cum ar fi stocarea fișierelor mari. SSD-urile, pe de altă parte, nu produc aproape deloc zgomot.

Defect mecanic

Unitățile de hard disk au șanse mari de a suferi defecțiuni mecanice, deoarece conțin piese în mișcare, dintre care multe sunt situate aproape una de alta. O cădere bruscă sau un tremur ar putea duce la frecare între aceste părți și poate duce la daune care ar putea duce, la rândul lor, la coruperea generală a dispozitivului. Acesta este motivul pentru care hard disk-urile trebuie tratate cu cea mai mare grijă.

Tehnologii și tendințe care ar putea face hard disk-urile învechite

Deși hard disk-urile se bucură în continuare de o bună măsură de popularitate ca mediu de stocare a datelor, ele pot fi eliminate în curând, deoarece alte tehnologii și tendințe continuă să crească. Unele dintre aceste tehnologii noi interesante pe care ar trebui să le urmăriți sunt enumerate și explicate pe scurt mai jos.

Depozitarea ADN-ului

Stocarea ADN folosește densitatea ADN-ului pentru a stoca cantități mari de date în formate foarte mici. Un singur gram de ADN poate stoca până la 215 petabytes sau 215.000.000 gigabytes de date. Această densitate o depășește cu mult pe cea a altor tehnologii de stocare. Va dura, totuși, ceva timp înainte ca această tehnologie să devină viabilă datorită vitezei sale de scriere de numai 400 de octeți pe secundă. ADN-ul este, de asemenea, foarte scump, deoarece doar un megaoctet poate costa mii de dolari.

Gravura de cristal

Gravarea cu cristale este o tehnologie care folosește impulsuri laser pentru a scrie date sub formă de puncte la scară nanometrică. Datele sunt scrise pe structura tridimensională a unui disc de cuarț cu capacitatea de a stoca până la 360 terabytes de date. Datele în acest format pot rămâne stabile miliarde de ani, ipotetic vorbind, și, deși această tehnologie este promițătoare, este încă în stadii incipiente și poate continua să fie prea costisitoare pentru aplicațiile de stocare de date de zi cu zi.

Creșterea popularității stocării SSD

Unitățile cu stare solidă (SSD), denumite și dispozitive de stocare cu semiconductori sau discuri cu stare solidă, sunt dispozitive care utilizează un ansamblu de circuit integrat pentru a stoca date și utilizează memoria flash ca stocare secundară. SSD-urile nu au un disc fizic care se rotește și nu au capetele mobile de citire/scriere găsite în dischetele și hard disk-urile (HDD-uri).

Stocare in cloud

Stocarea în cloud este o tehnologie interesantă mai nouă, care stochează date pe Internet. Gadget-urile devin rapid doar instrumente sau terminale stupide de pe care putem stoca date pe cloud, mai degrabă decât fizic. Orice utilizator cu o interfață rapidă cu fir sau fără fir poate stoca date fără a fi nevoit să facă acest lucru local. Deși centrele de date necesită încă hard disk-uri, stocarea în cloud ar putea însemna cu ușurință un sfârșit pentru hard disk.

Când vor deveni învechite hard disk-urile?

Peste un timp. SSD-urile pot fi ajungând la hard disk-uri în popularitate, dar hard disk-urile sunt încă departe de a deveni învechite. Acest lucru se datorează faptului că hard disk-urile rămân cele mai rentabile pentru computere și servere. Tehnologiile mai recente pot înlocui stocarea magnetică atunci când vine vorba de capacitate și longevitate, dar costul de proprietate este foarte scump.

Unitățile SSD vor vedea o creștere a utilizării în timp, dacă prețurile vor scădea în cele din urmă, dar atunci când este nevoie de stocarea bazelor de date mari, stocarea magnetică va avea avantaj datorită rentabilității sale.

Ce înseamnă asta pentru afaceri

Eliminarea iminentă a hard disk-urilor se va întâmpla cel mai probabil de îndată ce tehnologiile mai eficiente devin mai populare. Acest lucru ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra afacerilor, deoarece opțiunile de stocare mai rapide și mai puțin fragile vor economisi timp și vor fi mai puțin riscante. Mai jos, să luăm în considerare câteva dintre aceste avantaje față de unitățile de disc pe care le posedă sistemele de stocare alternative.

Economisi timp

Hard disk-urile poate dura ceva timp pentru a procesa fișiere mai grele. Cu tehnologiile de stocare alternative, acest lucru poate să nu fie cazul, deoarece fișierele pot fi procesate la o rată mai rapidă de până la 10 ori, în funcție de sarcină. Aceasta înseamnă că o mulțime de timp va fi economisită și canalizat în alte activități pentru a face afacerile mai productive.

Economisiți costuri

Afacerile vor beneficia de mai puține daune mecanice. Nevoia de reparații care ar putea costa bani va fi mult mai puțin frecventă. De asemenea, spre deosebire de hard disk-urile unde trebuie consumată energie pentru ca părțile mecanice să funcționeze corect, aceste noi tehnologii consumă mult mai puțină energie, ceea ce duce la mai puține costuri cu energie.

Productivitate îmbunătățită

Cu mai puțină distragere a atenției de la zgomotul provenit de la rularea pieselor mecanice din hard disk, lucrătorii care folosesc laptopuri cu stocare alternativă se pot concentra mai mult pe munca și gestionarea bazelor de date. În plus, cu mai puțin timp, pierdut în așteptarea transferului fișierelor, lucrătorii vor avea mai mult timp să lucreze la sarcinile lor.

Au un viitor hard disk-urile?

În ciuda vânzării de SSD-uri în creștere, hard disk-urile tradiționale înregistrează încă o oarecare popularitate în rândul utilizatorilor privați și al companiilor. În ciuda acestui fapt, a existat o mică amenințare la adresa hard disk-urilor din cauza prețului în scădere a SSD-urilor în ultimii ani.

Producătorii tradiționali de hard disk înțeleg că trebuie fie să îmbunătățească tehnologia HDD pentru a se asigura că SSD-urile nu fac ca hard disk-urile să fie învechite, fie să se alăture pieței SSD-urilor. Deocamdată, principalul avantaj pe care îl au hard disk-urile față de SSD-uri și alte tehnologii de stocare este faptul că sunt o alternativă mai ieftină. Dacă alte tehnologii de stocare devin mai accesibile și mai ieftine, acest lucru ar putea duce la moartea hard disk-urilor.

Vor deveni hard disk-urile Întrebări frecvente învechite?

Sunt unitățile de disc învechite?

Nu. PC-urile cu hard disk sunt încă foarte comune, deoarece alte opțiuni sunt destul de costisitoare.

De ce oamenii încă mai folosesc hard disk-uri?

Un avantaj major al hard disk-urilor este faptul că este o sursă de stocare ieftină. În zilele noastre, spațiul de stocare pe hard disk poate fi de până la unu și doi terabytes pentru laptopuri.

Vor înlocui SSD-urile hard disk-urile?

Da. SSD-urile ar putea face hard disk-urile depășite în viitor datorită performanței lor mai puternice. SSD-urile pot fi mai rapide decât hard disk-urile de până la 10 ori, în funcție de sarcina la îndemână.

Cât durează un hard disk?

Un hard disk tipic poate dura între trei și cinci ani, conform unui studiu din 2013 al Backblaze.